19.3.2016  Kirjaesittely

Olen täällä taas!
Tänään sain juuri luettua Boynen kirjoittaman kirjan, Poika raidallisessa pyjamassa. Koska tämä kirja on myös Salon yläkoulujen kirjallisuusdiplomilistalla, teen kirjasta pienen esittelyn.          John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2008
Lajityyli: Maailmanhistoria ja sota
Sivumäärä: 205

Se oli vain pieni pronssinen kyltti ja Bruno luki sen hiljaa itsekseen. "Lahjoitettu..." Hän epäröi. "Aus-vitsin leirin", hän jatkoi kompastellen nimen kohdalla, kuten yleensä, "avajaisten kunniaksi kesäkuussa 1940". Hän ojensi kätensä ja kosketti kylttiä, mutta pronssi oli hyvin kylmää ja hän otti sormensa pois, veti syvään henkensä ja aloitti matkansa. Hän koetti olla ajattelematta sitä seikkaa, että sekä Äiti että Isä olivat sanoneet hänelle lukemattomia kertoja että hänen ei ollut lupa kävellä tähän suuntaan, että hänen  ei ollut lupa mennä ollenkaan aidan tai leirin lähelle, ja aivan eritysesti, että löytöretket olivat kiellettyjä Aus-vitsissä. Ilman poikkeuksia.

 Tarina kertoo 9-vuotiaasta pojasta, Brunosta. Heidän perheensä joutuu muuttamaan Berliinistä pois Isän työn perään. Brunon isä on nimittäin sotilaskomentaja. Hän on mm. Hillerin alaisena. Perhe muuttaa Aus-vits nimiseen taloon ja siellä Brunoa alkaa kiinnostamaan Isän työ ja miksi heidän piti muuttaaa näin kurjaan paikkaan. Ja ketkä ovat ihmisiä aidan toisella puolen?

Tarinan tärkeimmät henkilöt ovat Bruno, Gretel eli Brunon 12-vuotias isosisko, Äiti, Isä, kotiapulainen Maria ja Shamuel.

Kirjan tapahtumat sijottuvat 1940-luvulle. 

                                                Oma mielipide

Hyvät puolet: Kirja oli tosi koskettava  ja ihana. Bruno oli hahmona tosi mukava ja kiltti poika. Hän ei tajunnut oikeastaan mitä oli menossa. Bruno ei tiennyt mitään juutalaisvainosta,sodista... Koska olen itsekkin osaksi juutalainen kirja oli minulle enemmän kuin pelkkä kirja. Moni sukulaisistani kuoli vainojen aikana. Kirja oli ainutlaatuinen ja siitä sai myös tietoa historiasta ja uskonnosta siihen aikaan.

Huonot puolet: Kirja oli ehkä hieman pitkävetinen alussa. Tapahtumat alkoivat vasta puolessa välissä. Kirjaa olisi vaikea lukea, jos ei tietäisi yhtään juutalaisvainoista. Ennen kirjan aloittamista kannattaa siis kyseinen aihe  googlettaa. Sen jälkeen ymmärrät kirjan kokonaisuudessaan ja pidät siitä. 

Arvosana: 8

Nähdään seuraavassa postauksessa!
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti